Как да планираш голямото Коледно пазаруване с помощта на О! планер

9 декември 2021
Как да планираш голямото Коледно пазаруване с помощта на О! планер

Отново е най-магичният месец от годината! Декември означава уют, споделени моменти с хората, които ни топлят отвътре, и отдаване на смислени занимания – семейни вечери, украсяване на дома заедно и задълбочени разговори в опит да направим равносметка на отминаващата 2021-ва.

 

 

Но да не забравяме, че всичко това може да е реалност само при едно важно условие – че сме се справили отлично със списъка с покупки, всички са доволни от подаръците си и никой не се чувства забравен.

 

 

В противен случай се подготви за една не-толкова магична Коледа с недоволни погледи и не-съвсем-празнични коментари.

 

 

Добре, може би малко се поувлякохме с песимистичната картина, но разбра идеята: пазаруването на коледни изненади е отговорна работа, често огромен източник на стрес. Затова сме решили да ти го спестим.

 

 

Ето деветте изпитани стъпки, благодарение на които ще си готова с подаръците много преди същинската празнична лудост да е започнала:

 

 

 

1. Списък

 

След като вече си взела решение, че тази година ще избегнеш грешките на предишните и ще планираш подаръците отрано, най-важно е да започнеш с точния брой хора, които искаш да зарадваш.

 

 

Семейството и най-близките ти приятели са задължителни, но недей да забравяш и добрите си познати, с които има шанс да се засечеш на някое коледно парти или празнична среща на класа.

 

 

Повярвай ни, чувството да получиш подарък, на който да отвърнеш с празни ръце, е изключително неприятно.

 

 

Подреди хората в списъка по важност на страницата „Коледни подаръци“ на твоя О! планер (или „Идеи за подаръци“, ако имаш О! планер Фокус) и премини на следващата стъпка:

 

 

 

2. Бюджет

 

Едва ли би изхарчила същата сума за майка си, както за четвъртата си братовчедка. Определи максималния бюджет, който си готова да отделиш за голямото коледно пазаруване, и го раздели с по-голям приоритет на по-близките.

 

 

Пример: ако разполагаш с 250 лв., нека 200 отидат за подаръци на вашите, сестра ти и гаджето, а останалите 50 да вложиш в дребни жестове за добрите си познати, на които искаш да донесеш коледно настроение.

 

 

 

3. Избор

 

Ред е на може би най-трудната част: избирането на конкретен, смислен подарък за всеки от списъка.

 

 

Не прави грешката да тръгваш по магазините с наивната идея: „Ще харесам нещо на баща ми, докато разглеждам“. Отново говорим от опит, това никога не сработва както си го представяш и в крайна сметка се прибираш с развалено настроение, стресирана и с много компромисен подарък, който се чудиш до последния момент дали да не замениш.

 

 

Отдели няколко минути да помислиш какво наистина би зарадвало всеки от важните ти хора – изживяване, практична вещ, декорация или нещо със сантиментална стойност. Едва след като вече имаш ясни очертания какво да търсиш и за кого, трябва да съобразиш:

 

 

 

4. Промоции

 

Ако можеш да получиш добра сделка за нещо, защо не?

 

 

Отдели час-два да проучиш възможността да намериш изгодни оферти онлайн за артикулите, които си набелязала. Покрай празниците интернет изобилства от промо-кодове, отстъпки и скрити намаления.

 

 

Но не минавай в другата крайност, търсейки единствено тях, защото в крайна сметка времето е най-ценният ти ресурс, а не петте лева, които ще спестиш от час по-детайлно ровене в мрежата.

 

 

 

5. Детайли

 

Колкото и маловажно да ти звучи, този съвет ще ти спести най-много стрес:  направи си списък на отделна страница с всички помощни материали, които ще ти трябват за опаковане (освен ако не си планирала перо „професионално опаковане“ в бюджета, което също е вариант) – хартия, целофан, панделки с Дядо Коледа, поздравителни картички или красиви пликове за ваучери/пари.

 

 

Не забравяй и тиксо, лепило, ножици, телбод – струват стотинки, но ще ти спестят много излишно ядосване при опаковането.

 

 

 

6. Онлайн

 

След като вече си готова с пълен списък на всичко, което ти трябва, и ориентировъчните цени, е време да поръчаш онлайн основните неща, за които няма смисъл да хабиш време в обиколки по магазините.

 

 

Използвай специалната страница за „Онлайн поръчки“ в твоя О! планер Фокус и отбележи стойността и очакваната дата на пристигане.

 

 

Така ще се застраховаш срещу напразни разходки до офиса на куриерската фирма, както и срещу пропускане на удължен срок за доставка.

 

 

 

7. Планирай непланираното

 

Колкото и парадоксално да звучи, идеята тук е да се подготвиш за изненади в последния момент, дори след като си убедена, че си купила всичко необходимо.

 

 

Задели малка сума от бюджета си в случай, че те поканят на събиране, което не си планирала, а не можеш да посетиш с празни ръце.

 

 

Коледна чаша, подложки с елена Рудолф – тези неща не струват скъпо, но могат да донесат усмивка на някой специален за теб човек, който си пропуснала в цялата суматоха.

 

 

 

8. Талант

 

Ако домашните мъфини са запазената ти марка, не се колебай да ги включиш в изненадите на близките си или да ги опаковаш в красив целофан и да ги превърнеш в основен подарък за по-далечните си познати.

 

 

Коледният дух съществува най-вече благодарение на идеята да даряваме радост, така че защо не подариш нещо, направено от теб, на вечно киселата ти съседка? Може би точно твоят малък жест ще направи деня й прекрасен.

 

 

 

9. Краен срок

 

Да започнеш с коледното пазаруване отрано не трябва да се превръща в извинение за безкраен шопинг маратон.

 

 

Отдели един уикенд или две-три обедни почивки за планиране и онлайн/офлайн поръчки и брой подготовката за празника за приключила.

 

 

Идеята на цялото занимание е да си спестиш време и нерви, а не да влизаш в безкрайна въртележка на отлагане и търсене на нещо по-добро чак до 24-ти на обяд.

 

 

 

О! и не забравяй:

 

Ние сами създаваме магията на Коледа. И тя не е само във внимателно подбраните подаръци, а в желанието да отделим фокусирано внимание на близките си и наистина да се свържем с тях...


Как да подобриш живота си за 100 дни? 3 стъпки към живота, за който мечтаеш24 януари 2022

Колко може да се подобри животът ти за 100 дни? Вероятно „не много“ е инстинктивният ти отговор. За радост, това няма как да е по-далеч от реалността. Множество изследвания са доказали, че това е оптималното време, за създаване на нови навици, така че да поддържаме висока мотивация и да виждаме достатъчно постоянен прогрес, за да не се откажем. Единственото, което ти трябва? Решителност и новият О! планер „100 дни“. Виж стъпките:

прочети още
Как да разчистим пространството си - физически и дигитално20 март 2022

Ако трябва да определим най-подценяваното действие, което има истински потенциал да подобри значително качеството ти на живот, несъмнено това е разчистването на пространството. Вероятно се питаш как нещо толкова просто би могло да промени живота ти. Само се замисли виждала ли си претрупан с предмети дом на някой успешен човек? А тези, затрупаните с вехтории, за които има даже специални предавания, изглеждат ли ти на ръба на следващата иновация? Именно. Ето как да започнеш:

прочети още
Как да планираш постовете си в Инстаграм с О! планер + безплатни стикери14 февруари 2022

О! планер и безплатните ни стикери за Инстаграм правят планирането на постове и проследяването на развитието на профила ти по-лесно и по-приятно от всякога. Виж как:

прочети още
Планирай перфектен старт на новата година с О! планер8 януари 2022

Както неведнъж сме чували, Новата година няма да промени нищо, освен ако ние не го направим. И точно в това е разликата между хората, които винаги "ще започнат от понеделник" и тези, които постигат новогодишните си обещания. Всеки. Един. Път. Ето как да бъдеш от вторите, благодарение на верния си помощник О! планер:

прочети още
Как да използваш планер - 7 лесни стъпки за висока продуктивност8 ноември 2021

За да можеш максимално пълноценно да се възползваш от всички възможности, които любимият ти О! планер предлага, сме ти подготвили 7 лесни стъпки, с които да повишиш продуктивността си. Насоките са изпитани от самите нас по пътя към целите ни и сме горди да заявим, че огромна част от тях са постигнати именно благодарение на тази проста, но много ефективна система.

прочети още
Коледно планиране: пълен наръчник за перфектна Коледа24 ноември 2021

Парадоксално е, че един от най-обичаните празници може да е източник едновременно на трепетно очакване на красиви емоции и надвишаващи нормалното нива на стрес. За да си спестиш огромна част от ненужното напрежение, сме ти подготвили нашите изпитани съвети за планиране на перфектната Коледа.

прочети още