Как да планираш голямото Коледно пазаруване с помощта на О! планер

9 декември 2021
Как да планираш голямото Коледно пазаруване с помощта на О! планер

Отново е най-магичният месец от годината! Декември означава уют, споделени моменти с хората, които ни топлят отвътре, и отдаване на смислени занимания – семейни вечери, украсяване на дома заедно и задълбочени разговори в опит да направим равносметка на отминаващата 2021-ва.

 

 

Но да не забравяме, че всичко това може да е реалност само при едно важно условие – че сме се справили отлично със списъка с покупки, всички са доволни от подаръците си и никой не се чувства забравен.

 

 

В противен случай се подготви за една не-толкова магична Коледа с недоволни погледи и не-съвсем-празнични коментари.

 

 

Добре, може би малко се поувлякохме с песимистичната картина, но разбра идеята: пазаруването на коледни изненади е отговорна работа, често огромен източник на стрес. Затова сме решили да ти го спестим.

 

 

Ето деветте изпитани стъпки, благодарение на които ще си готова с подаръците много преди същинската празнична лудост да е започнала:

 

 

 

1. Списък

 

След като вече си взела решение, че тази година ще избегнеш грешките на предишните и ще планираш подаръците отрано, най-важно е да започнеш с точния брой хора, които искаш да зарадваш.

 

 

Семейството и най-близките ти приятели са задължителни, но недей да забравяш и добрите си познати, с които има шанс да се засечеш на някое коледно парти или празнична среща на класа.

 

 

Повярвай ни, чувството да получиш подарък, на който да отвърнеш с празни ръце, е изключително неприятно.

 

 

Подреди хората в списъка по важност на страницата „Коледни подаръци“ на твоя О! планер (или „Идеи за подаръци“, ако имаш О! планер Фокус) и премини на следващата стъпка:

 

 

 

2. Бюджет

 

Едва ли би изхарчила същата сума за майка си, както за четвъртата си братовчедка. Определи максималния бюджет, който си готова да отделиш за голямото коледно пазаруване, и го раздели с по-голям приоритет на по-близките.

 

 

Пример: ако разполагаш с 250 лв., нека 200 отидат за подаръци на вашите, сестра ти и гаджето, а останалите 50 да вложиш в дребни жестове за добрите си познати, на които искаш да донесеш коледно настроение.

 

 

 

3. Избор

 

Ред е на може би най-трудната част: избирането на конкретен, смислен подарък за всеки от списъка.

 

 

Не прави грешката да тръгваш по магазините с наивната идея: „Ще харесам нещо на баща ми, докато разглеждам“. Отново говорим от опит, това никога не сработва както си го представяш и в крайна сметка се прибираш с развалено настроение, стресирана и с много компромисен подарък, който се чудиш до последния момент дали да не замениш.

 

 

Отдели няколко минути да помислиш какво наистина би зарадвало всеки от важните ти хора – изживяване, практична вещ, декорация или нещо със сантиментална стойност. Едва след като вече имаш ясни очертания какво да търсиш и за кого, трябва да съобразиш:

 

 

 

4. Промоции

 

Ако можеш да получиш добра сделка за нещо, защо не?

 

 

Отдели час-два да проучиш възможността да намериш изгодни оферти онлайн за артикулите, които си набелязала. Покрай празниците интернет изобилства от промо-кодове, отстъпки и скрити намаления.

 

 

Но не минавай в другата крайност, търсейки единствено тях, защото в крайна сметка времето е най-ценният ти ресурс, а не петте лева, които ще спестиш от час по-детайлно ровене в мрежата.

 

 

 

5. Детайли

 

Колкото и маловажно да ти звучи, този съвет ще ти спести най-много стрес:  направи си списък на отделна страница с всички помощни материали, които ще ти трябват за опаковане (освен ако не си планирала перо „професионално опаковане“ в бюджета, което също е вариант) – хартия, целофан, панделки с Дядо Коледа, поздравителни картички или красиви пликове за ваучери/пари.

 

 

Не забравяй и тиксо, лепило, ножици, телбод – струват стотинки, но ще ти спестят много излишно ядосване при опаковането.

 

 

 

6. Онлайн

 

След като вече си готова с пълен списък на всичко, което ти трябва, и ориентировъчните цени, е време да поръчаш онлайн основните неща, за които няма смисъл да хабиш време в обиколки по магазините.

 

 

Използвай специалната страница за „Онлайн поръчки“ в твоя О! планер Фокус и отбележи стойността и очакваната дата на пристигане.

 

 

Така ще се застраховаш срещу напразни разходки до офиса на куриерската фирма, както и срещу пропускане на удължен срок за доставка.

 

 

 

7. Планирай непланираното

 

Колкото и парадоксално да звучи, идеята тук е да се подготвиш за изненади в последния момент, дори след като си убедена, че си купила всичко необходимо.

 

 

Задели малка сума от бюджета си в случай, че те поканят на събиране, което не си планирала, а не можеш да посетиш с празни ръце.

 

 

Коледна чаша, подложки с елена Рудолф – тези неща не струват скъпо, но могат да донесат усмивка на някой специален за теб човек, който си пропуснала в цялата суматоха.

 

 

 

8. Талант

 

Ако домашните мъфини са запазената ти марка, не се колебай да ги включиш в изненадите на близките си или да ги опаковаш в красив целофан и да ги превърнеш в основен подарък за по-далечните си познати.

 

 

Коледният дух съществува най-вече благодарение на идеята да даряваме радост, така че защо не подариш нещо, направено от теб, на вечно киселата ти съседка? Може би точно твоят малък жест ще направи деня й прекрасен.

 

 

 

9. Краен срок

 

Да започнеш с коледното пазаруване отрано не трябва да се превръща в извинение за безкраен шопинг маратон.

 

 

Отдели един уикенд или две-три обедни почивки за планиране и онлайн/офлайн поръчки и брой подготовката за празника за приключила.

 

 

Идеята на цялото занимание е да си спестиш време и нерви, а не да влизаш в безкрайна въртележка на отлагане и търсене на нещо по-добро чак до 24-ти на обяд.

 

 

 

О! и не забравяй:

 

Ние сами създаваме магията на Коледа. И тя не е само във внимателно подбраните подаръци, а в желанието да отделим фокусирано внимание на близките си и наистина да се свържем с тях...


Коледно планиране: пълен наръчник за перфектна Коледа24 ноември 2021

Парадоксално е, че един от най-обичаните празници може да е източник едновременно на трепетно очакване на красиви емоции и надвишаващи нормалното нива на стрес. За да си спестиш огромна част от ненужното напрежение, сме ти подготвили нашите изпитани съвети за планиране на перфектната Коледа.

прочети още
Как да подобриш живота си за 100 дни? 3 стъпки към живота, за който мечтаеш24 януари 2022

Колко може да се подобри животът ти за 100 дни? Вероятно „не много“ е инстинктивният ти отговор. За радост, това няма как да е по-далеч от реалността. Множество изследвания са доказали, че това е оптималното време, за създаване на нови навици, така че да поддържаме висока мотивация и да виждаме достатъчно постоянен прогрес, за да не се откажем. Единственото, което ти трябва? Решителност и новият О! планер „100 дни“. Виж стъпките:

прочети още
Как да разчистим пространството си - физически и дигитално20 март 2022

Ако трябва да определим най-подценяваното действие, което има истински потенциал да подобри значително качеството ти на живот, несъмнено това е разчистването на пространството. Вероятно се питаш как нещо толкова просто би могло да промени живота ти. Само се замисли виждала ли си претрупан с предмети дом на някой успешен човек? А тези, затрупаните с вехтории, за които има даже специални предавания, изглеждат ли ти на ръба на следващата иновация? Именно. Ето как да започнеш:

прочети още
Как да планираш постовете си в Инстаграм с О! планер + безплатни стикери14 февруари 2022

О! планер и безплатните ни стикери за Инстаграм правят планирането на постове и проследяването на развитието на профила ти по-лесно и по-приятно от всякога. Виж как:

прочети още
Планирай перфектен старт на новата година с О! планер8 януари 2022

Както неведнъж сме чували, Новата година няма да промени нищо, освен ако ние не го направим. И точно в това е разликата между хората, които винаги "ще започнат от понеделник" и тези, които постигат новогодишните си обещания. Всеки. Един. Път. Ето как да бъдеш от вторите, благодарение на верния си помощник О! планер:

прочети още
Как да използваш планер - 7 лесни стъпки за висока продуктивност8 ноември 2021

За да можеш максимално пълноценно да се възползваш от всички възможности, които любимият ти О! планер предлага, сме ти подготвили 7 лесни стъпки, с които да повишиш продуктивността си. Насоките са изпитани от самите нас по пътя към целите ни и сме горди да заявим, че огромна част от тях са постигнати именно благодарение на тази проста, но много ефективна система.

прочети още