Как да разчистим пространството си - физически и дигитално

20 март 2022
Как да разчистим пространството си - физически и дигитално

Ако трябва да определим най-подценяваното действие, което има истински потенциал да подобри значително качеството ти на живот, несъмнено бихме назовали разчистването на пространството.

 

Онлайн и офлайн.

 

Вероятно се питаш как нещо толкова просто би могло да повлие на живота ти. И ето отговора: когато изхвърляме ненужните вещи, раздвижваме енергията и метафорично каним новото в живота си. Обяснението е доста по-сложно (и логично), но това си е съвсем отделна тема...

 

Само се замисли виждала ли си претрупан с предмети дом на някой успешен човек? А тези, затрупаните с вехтории, за които има даже специални предавания, изглеждат ли ти на ръба на следващата иновация? Именно. Ето как да започнеш:

 

 

 

ПЛАНИРАНЕ 

 

 

Определи колко време можеш да отделиш за разчистването. Прецени дали искаш да свършиш с всичко за един ден или ще разпределиш усилията си на части.

 

Нашият съвет е да разделиш работата поне на две – един ден за разчистване на физическото пространство около теб и друг ден за дигиталното. Увери се, че имаш достатъчно време на разположение, най-добре е да го направиш през уикенда.

 

Ако имаш нужда от допълнително вдъхновение, може да използваш този красив тапет за десктопа на компютъра си. Свали го напълно безплатно от ТУК.

 

Планирай точно кой ден (или дни) ще посветиш на разчистването, запиши го в планера си, както би направила за всяка друга важна уговорка или среща и не поемай други ангажименти в този ден, освен може би за хубава вечер с приятели, като награда за добре свършената работа.

 

 

 

ЗАПОЧНИ

 

 

Най-трудно на всяка една работа е началото.

 

В момента, в който започнеш се задейства процес и дори се натрупва инерция, затова в началото е важно просто да започнеш.

 

Избери нещо малко и лесно и просто започни.

 

 

 

ОФЛАЙН:

 

 

  • 20 предмета

 

 

Най-лесното, което можеш да направиш, е да вземеш един голям черен чувал (тип за събиране на боклук) и да го напълниш с най-малко 20 ненужни вещи, които виждаш около себе си: брошури, които вече си разгледала, полупразни опаковки от крем за ръце, лекарства и козметика с изтекъл срок на годност, прахосъбирачки (или иначе казано ненужните подаръци от далечни роднини)… списъкът може да бъде безкраен.

 

Гарантираме ти, че веднага ще се усетиш сякаш по-лека.

 

А ако набереш скорост, спокойно можеш да увеличиш бройката и да си измислиш бонус награда.

 

 

  • Хартия

 

По системата на Мари Кондо (която може би няма нужда от представяне, но ако все пак не ти говори нищо, може да погледнеш тук), разчистването на хартията е съвсем отделен сегмент.

 

И разбираме защо: сметки, листовки, квитанции, договори, изтекли гаранции, платежни, дори записките от университета. Всички те се натрупват и могат да се окажат значителна част от обема на холната секция.

 

Извади ги, сортирай ги на купчини и изхвърли всичко ненужно.

 

 

 

  • Дрехи

 

 

Забелязала ли си, че дори да разчистваш дрехите си всяка седмица, във всеки момент можеш да отделиш поне 5 артикула, които да дариш (или изхвърлиш)?

 

Използвай инерцията, който си набрала от разчистването, и отдели всичко, което не си носила последния възможен сезон (например последното лято, ако става дума за ефирна рокля), не е точно твоя размер или има дефект, който отказваш да намериш време да поправиш.

 

Включи и всичко, което е морално остаряло и ще зарадваш хората в истинска нужда.

 

 

 

ОНЛАЙН:

 

 

  • Имейли

 

Прекъсни спама от първоизточника: отдели 20-30 минути, за да се отпишеш от всички досадни мейлинг листи, в които си попаднала случайно.

 

След това изтрий всичко от спам папката, филтрирай по име и продължи с пощата от компании и хора, с които вече не поддържаш връзка.

 

Внимавай да не загубиш важен мейл с регистрация за някой сайт и продължи с

 

 

  • Контакти

 

Убедени сме, че пазиш номера на маникюристката на съученичката ти от гимназията, защото веднъж трябваше да й звъннеш с въпрос колко време да киснеш гел лака в лакочистител.

 

И не, няма да ти се наложи да й се обадиш повече.

 

Разбираш идеята, хубаво е да пазиш важни контакти, но нека сме искрени: знаеш кои са истински важните хора за теб, а останалите можеш да откриеш винаги в социалните мрежи.

 

 

  • СМС-и

 

Не става дума, че губят място на телефона ти.

 

Дори да не разбираш идеята, те призоваваме просто да опиташ. В крайна сметка не губиш нищо.

 

Изтрий всичко ненужно от приложението за текстови съобщения, без да триеш първият път, в който любимият ти мъж ти писа нещо романтично като „сега не мога да вдигна, ще върна по-късно“.

 

 

  • Снимки

 

Ето работа за целия китайски народ.

 

Само жена, която не си е трила никога снимки от телефона, би отделила на подобна задача трийсетина минути.

 

Подготви се, че това си е времеемко начинание, увери се, че си дублирала всичко нужно на компютъра си в папка, която не се синхронизира с телефона ти и започни чистката.

 

Можеш да действаш хронологично или по тип: първо всички размазани снимки, после 200-те селфита преди едното идеално за Инста и всички кадри, които ти напомнят за неприятни хора (затова ги имаш и на друго място, ако случайно някога се почувстваш носталгично).

 

 

  • Социални медии

 

Отследвай профили, които те натоварват, напрягат или ти носят негативни емоции.

 

Основната идея на разчистването е да създадеш приятна и хармонична среда около себе си, която да ти носи лекота, удоволствие и щастие.

 

Социалните медии са голяма част от ежедневието ни, така че към тях трябва да подходим по същия начин както към физическата среда около нас.

 

 

 

О! И ОЩЕ НЕЩО:

 

 

Всичко това няма смисъл, ако само след седмица онлайн папките и домът ти ще преливат отново.

 

Опитай се да поддържаш и занапред всяко пространство около теб свободно от „затлачена“ енергия.

 

Създай си приятна и хармонична среда и това ще направи и живота ти по-приятен, по-хармоничен и по-щастлив.

 


Коледно планиране: пълен наръчник за перфектна Коледа24 ноември 2021

Парадоксално е, че един от най-обичаните празници може да е източник едновременно на трепетно очакване на красиви емоции и надвишаващи нормалното нива на стрес. За да си спестиш огромна част от ненужното напрежение, сме ти подготвили нашите изпитани съвети за планиране на перфектната Коледа.

прочети още
Как да подобриш живота си за 100 дни? 3 стъпки към живота, за който мечтаеш24 януари 2022

Колко може да се подобри животът ти за 100 дни? Вероятно „не много“ е инстинктивният ти отговор. За радост, това няма как да е по-далеч от реалността. Множество изследвания са доказали, че това е оптималното време, за създаване на нови навици, така че да поддържаме висока мотивация и да виждаме достатъчно постоянен прогрес, за да не се откажем. Единственото, което ти трябва? Решителност и новият О! планер „100 дни“. Виж стъпките:

прочети още
Как да планираш голямото Коледно пазаруване с помощта на О! планер9 декември 2021

Планирай голямото Коледно пазаруване с нашите 9 изпитани стъпки, благодарение на които ще си готова с подаръците много преди същинската празнична лудост да е започнала...

прочети още
Как да планираш постовете си в Инстаграм с О! планер + безплатни стикери14 февруари 2022

О! планер и безплатните ни стикери за Инстаграм правят планирането на постове и проследяването на развитието на профила ти по-лесно и по-приятно от всякога. Виж как:

прочети още
Планирай перфектен старт на новата година с О! планер8 януари 2022

Както неведнъж сме чували, Новата година няма да промени нищо, освен ако ние не го направим. И точно в това е разликата между хората, които винаги "ще започнат от понеделник" и тези, които постигат новогодишните си обещания. Всеки. Един. Път. Ето как да бъдеш от вторите, благодарение на верния си помощник О! планер:

прочети още
Как да използваш планер - 7 лесни стъпки за висока продуктивност8 ноември 2021

За да можеш максимално пълноценно да се възползваш от всички възможности, които любимият ти О! планер предлага, сме ти подготвили 7 лесни стъпки, с които да повишиш продуктивността си. Насоките са изпитани от самите нас по пътя към целите ни и сме горди да заявим, че огромна част от тях са постигнати именно благодарение на тази проста, но много ефективна система.

прочети още