Коледно планиране: пълен наръчник за перфектна Коледа

24 ноември 2021
Коледно планиране: пълен наръчник за перфектна Коледа

Парадоксално е, че един от най-обичаните празници може да е източник едновременно на трепетно очакване на красиви емоции и надвишаващи нормалното нива на стрес. Подаръци, елха, декорации на дома, празнични вечери, подготвяне на трапеза, посрещане на гости - като се има предвид, че трябва да се справиш с всичко това в разстояние на 2-3 седмици, става ясно защо „най-магичният“ месец от годината може да ти покаже тъмната си страна. За да си спестиш огромна част от ненужното напрежение, сме ти подготвили нашите изпитани съвети за перфектната Коледа, която да подариш на близките си. Отвори любимия си О! планер на раздела за планиране на месеца и започни ето с това:

 

 

Началото на декември

 

 

Бюджет

Може би най-важната стъпка, която често се пропуска или неглижира под влияние на емоции. Когато добавиш цената на всички подаръци за близките ти, елха, декорации, опаковки, празничен тоалет и продукти за трапезата, сметката може да набъбне до сума, която не си готова да похарчиш. Планирай внимателно потенциалните разходи с помощта на специалните страници "Месечен бюджет“ в твоя О! планер.

 

 

 

Подаръци – план + подготовка

В твоя О! планер има специални страници за планиране на Коледните подаръци, но подготвянето на пълния списък е цяло изкуство, на което ще постветим отделен блог-пост. Очаквай го съвсем скоро.

 

 

 

Фотосесия/Коледна картичка

Независимо дали искаш да зарадваш семейството си за празниците или имаш щастливи новини за споделяне - нов дом, годеж, бебе - специалната фотосесия е професионален детайл, който ще преобрази Коледните ти картички и ще внесе допълнително настроение. Хубаво е да запазиш дата още в края на ноември и да спазваш инструкциите на фотографите, за да мине безпроблемно. Запиши я на страниците за планиране на месеца, но също и в полето на конкретния ден на страниците за седмично планиране, за да не я забравиш.

 

 

 

Елха

Огромната, кичеста елха е своеобразен център на Коледна атмосфера в дома. Ако имаш изкуствена, я извади още в първите дни на декември и я украси, за да те радва по-дълго. Ако искаш да заложиш на живо дръвче, планирай  разходка сред пазарите възможно най-рано.

 

 

 

 

2-3 седмици преди Коледа

 

 

Декорация

След като дръвчето си е на мястото, е време да продължиш с декорациите – гирлянди, елфи, коледни чорапчета, тематични купи и подноси. Събери на едно място цялата украса, която искаш да използваш, и прецени на кое помещение ще паснат отделните орнаменти.

 

 

 

Изпращане на пратки в чужбина + картички

Можеш да използваш раздела „Онлайн поръчки“ в твоя О! планер Фокус не само за пратки, които ти очакваш, но и за всички пратки, които си планирала за роднини и приятели зад граница. Съобрази времето за доставка по празниците и си отбележи очакваните дати за пристигане, за да следиш някой подарък или картичка да не се загуби в суматохата.

 

 

 

Планирай къде ще празнуваш

Ако обичаш да влизаш в ролята на домакиня, сега е моментът да поканиш роднините или приятелите, с които искаш да се съберете на празника. Не забравяй да уточниш детайлите: дрескод (ако има такъв), какво да носят за масата и в колко ги очакваш. Попитай същите неща, ако ти ще бъдеш гост на семейството си за Коледа.

 

 

 

Тоалет

От личен опит знаем колко е стресиращо да търсиш идеалната рокля в последния момент, така че се подготви отрано. Поръчай онлайн от магазин, чиято номерация ти е известна и няма да станат гафове или си отдели точен ден и час, в който да разгледаш магазините. Само нека цената на тоалета ти е съобразена с бюджета.

 

 

 

Опаковане

Ако всичко с он- и офлайн шопинга ти е минало идеално, към средата на месеца трябва всички подаръци да са пристигнали, както и материалите за опаковането им. Планирай един уикенд, в който да подготвиш всичко и се скрий, за да не развалиш изненадата.

Про-съвет: не забравяй да купиш батерии, защото много детски играчки идват без. А не искаш малчуганите да са начумерени, защото не могат да се радват на подаръка си, нали?

 

 

 

Седмица преди Коледа

 

 

Основно почистване

Независимо дали ще посрещаш гости или ще пътуваш за празниците, е важно домът ти да е изчистен и подреден. Най-подходящият момент за това е малко преди Коледа. Като си планирала в кой точно ден ще се отдадеш на това, целият стрес изчезва, защото знаеш с точно колко време разполагаш.

 

 

 

Меню

Тук страниците за планиране на менюто, които има О! планер ще ти спестят много нерви. Прецени с какво искаш да започнеш, какво ще е основното, десертите, мезетата, питиетата, алкохола и запиши на чисто финалния вариант. Изготви списък за пазаруване и няколко дни преди 25ти купи всичко необходимо, за да избегнеш опашките по касите в последния момент.

 

 

 

Коледен плейлист

Дребен детайл, за който малко хора ще се сетят, е да подготвиш специален плейлист, който да пуснеш с идването на гостите. Няма значение дали ще е по предложение на Youtube или лично твоя селекция, важното е да създадеш атмосфера.

 

 

 

Подготовка за пътуване

Ако ще пътуваш за празниците, в последните дни преди тях е времето за подготвяне на багажа. Направи си списък, използвайки раздела за организиране на пътувания в своя О! планер, за да не забравиш четката си за зъби или по-лошо: подаръците за малката си браточредка.

 

 

 

Празничен ден

 

 

          Сега е моментът за последните приготовления – готвене, подредба на масата, грим… не забравяй да се насладиш на целия процес и да си оставиш достатъчно време преди уречения час за сядане на трапезата. Поздравления за организационните ти умения и Весела Коледа!

 

 

О! И на забравяй...

през целия декември да се наслаждаваш на всички Коледни дейности, които чакаш цяла година – каране на кънки, спускане със шейни, посещаване на Коледни базари и сгушване пред камината с любим човек.


РОЗОВ ВТОРНИК 23.11.202121 ноември 2021

О! чаквайте най-голямото ни намаление през цялата година във вторник - 23.11.2021

прочети още
Как да използваш планер - 7 лесни стъпки за висока продуктивност8 ноември 2021

За да можеш максимално пълноценно да се възползваш от всички възможности, които любимият ти О! планер предлага, сме ти подготвили 7 лесни стъпки, с които да повишиш продуктивността си. Насоките са изпитани от самите нас по пътя към целите ни и сме горди да заявим, че огромна част от тях са постигнати именно благодарение на тази проста, но много ефективна система.

прочети още