Планирай перфектен старт на новата година с О! планер

8 януари 2022
Планирай перфектен старт на новата година с О! планер

Има нещо в настъпването на всяка Нова година, което ни изпълва с надежда, че следващите 12 месеца ще са различни, по-добри и по-щедри на поводи за радост.

 

Но, както неведнъж сме чували, Новата година няма да промени нищо, освен ако ние не го направим.

 

И точно в това е разликата между хората, които винаги "ще започнат от понеделник" и тези, които постигат новогодишните си обещания. Всеки. Един. Път.

 

Ето как да бъдеш от вторите, благодарение на верния си помощник О! планер:

 

 

 

РАВНОСМЕТКА

 

В О! планер Фокус и в планер 100 дни са включени специални страници за разносметка и поглед назад, но ти може да направиш това и на обикновен лист хартия.

 

Първото, с което трябва да започнеш, е да си дадеш ясна сметка за моментното си състояние във всяка важна житейска сфера.

 

Все пак трудно можеш да планираш, ако не знаеш откъде точно тръгваш. А понякога това не е толкова очевидно, колкото си мислиш. Ето какви стъпки да предприемеш:

 

 

  • Ако имаш план от миналата година, виж какво от него вече е изпълнено. Лесно ли ти е било? Колко време ти е отнело? Същото направи и с неслучилото се: дали се дължи на неправилно планиране, неумение за поставяне на срокове или друга причина? Когато знаеш какво те е спирало или мотивирало преди, много по-лесно можеш да започнеш да градиш напред.

 

 

  • Ако сега планираш толкова надалеч за първи път, отдели няколко минути, в които да направиш равносметка на изминалите 12 месеца във важните сфери: кариера, здраве, дом, семейство, личен живот или каквото чувстваш за приложимо при теб. Запиши всичко това на някоя от празните страници на своя О! планер – важно е да го имаш черно на бяло.

 

 

  • След това бъди напълно искрена със себе си и виж защо не си успяла според желанията си в дадено направление. Коя бариера е стояла на пътя ти и какъв е начинът тази година да не допускаш същото? Можеш ли да спреш влиянието на странични фактори, които са те спирали? Запиши всички идеи, които ти хрумнат на същата страница.

 

 

 

ПЛАНИРАНЕ

 

 

След като имаш яснота за миналото, е време да оставиш въображението си да се развихри. Мечтай смело и си позволи да вярваш в чудеса. Защо? Ако до момента не си планирала, вероятно изведнъж да съставиш идеален план за 12 месеца напред ще е невъзможна задача. Затова направи следното:

 

 

  • Пусни си релаксираща музика и си представи къде искаш да си в края на тази година. Какво искаш да чувстваш? От каква атмосфера искаш да си заобиколена? На какво мирише домът ти? Потопи се в тази картина и опиши всичко, независимо дали е възможно или не на страницата „Списък на мечтите“, която ще намериш в планер 100 дни и в О! планер Фокус. Ако все още нямаш О! планер, използвай празен лист хартия.

 

 

  • Когато това е готово, е време да приоритизираш истински важното. Избери си една цел, постигането на която ще има най-силно влияние върху живота ти в момента – това е твоята основна цел за новата година. Като за начало добре е да имаш до 3 основни цели за годината и те да са в ключовите направления. Не бъди максималист, нека целите са достатъчно големи, че да те стимулират, но не и да звучат абсурдно и другия декември да се чувстваш като провал, защото не си покрила собствените си нормативи.

 

 

  • Разбий целта си на отделни малки стъпки. Специално разработени страници, които ще ти помогнат за това има във всички модели О! планер, както и в планера 100 дни.

 

 

  • А сега отиди на месечния изглед в планера си и постави първата стъпка от плана като главна цел за месеца. По същия начин планирай и втората и третата стъпка напред във времето. Направи го и в седмичните изгледи на планера си, за толкова време напред, колкото смяташ че ще е необходимо за успеха. Така през целия месец (или два, или повече – зависи от целта и сроковете, които си поставиш) ще имаш яснота накъде отиваш, какво искаш да постигнеш и защо в крайна сметка влагаш всичките тези усилия. Доста е обезсърчаващо да започнеш новия месец и да трябва тепърва да измисляш всичко отначало, затова си дай мотивация предварително.

 

 

 

ПЛАНИРАНЕ ЗА НАПРЕДНАЛИ

 

 

Ако това няма да е първата година, за която си поставяш цели, и си постигнала голяма част (а защо не и всички) от изминалата, то поздравления - имаш много добри умения за планиране! За да сме ти от помощ, ето няколко съвета за напреднали:

 

 

Карта на мечтите

 

Ако имаш О! планер Фокус, то отгърни на специалната страница за това (ако не, можеш да си нарисуваш нещо подобно на обикновен лист хартия)

 

Започни с днешната дата в центъра, а най-горе в ляво запиши всичко, което искаш да постигнеш някога през живота си въобще.

 

След това на базата на това, което написа дотук, в другия ъгъл на листа, напиши какво от всичко това искаш да сбъднеш в рамките на 5 години.

 

И после на негова основа, какво трябва да постигнеш за една година и най-накрая какво от всичко това искаш да постигнеш в следвашите 3 месеца.

 

 

 

Таблици за проследяване на успеха

 

Някои от целите ни изискват създаване на нов навик или редовно извършване на някакво определено действие като мини-цел за деня.

 

Например ако целта ти е да завършиш дипломната си работа, може би ще имаш мини-цел всеки ден да пишеш по 2-3 абзаца от нея. Ако целта ти е да влезеш във форма, може би ще се наложи да си създадеш нов навик, като да речем, чаша вода на гладно сутрин или 40 минути ходене пеша всеки ден.

 

Каквито и да са необходимите действия към целта ти, използвай таблиците за проследаване на напредъка, които са включени във всички модели О! планер.

 

Всеки път, когато успееш, слагай отметка в квадратчето за съответния ден. Старай се да нямаш две празни квадратчета едно до друго. Така ще си мотивирана всеки ден да отбелязваш постоянството в намеренията си.

 

 

 

Разбор

 

Планерите 100 дни и О! Фокус имат специални страници за равносметка в края на всеки месец, но ако все още нямаш някой от тях е хубаво да си правиш разбор поне от време на време през годината. Неслучайно отчетите на големите компании се правят на тримесечия.

 

Раздели годината на четири етапа от по 3 месеца и следи в края на всеки от тях каква равносметка можеш да направиш: движиш ли се по план, изоставяш ли или напротив: вече си много напред и трябва да промениш целите си за годината, за да отговарят на по-мащабните ти резултати?

 

 

 

О! И ОЩЕ НЕЩО:

 

Не е нужно да чакаш Новата година, новия месец или понеделник, за да промениш нещо, което не ти харесва в обкръжението ти или да започнеш нещо ново.

 

"Идеалният момент" може и никога да не настъпи, а ти имаш мечти за сбъдване...

 

Действай смело и ще се впечатлиш от резултатите! Просто започни...


Коледно планиране: пълен наръчник за перфектна Коледа24 ноември 2021

Парадоксално е, че един от най-обичаните празници може да е източник едновременно на трепетно очакване на красиви емоции и надвишаващи нормалното нива на стрес. За да си спестиш огромна част от ненужното напрежение, сме ти подготвили нашите изпитани съвети за планиране на перфектната Коледа.

прочети още
Как да подобриш живота си за 100 дни? 3 стъпки към живота, за който мечтаеш24 януари 2022

Колко може да се подобри животът ти за 100 дни? Вероятно „не много“ е инстинктивният ти отговор. За радост, това няма как да е по-далеч от реалността. Множество изследвания са доказали, че това е оптималното време, за създаване на нови навици, така че да поддържаме висока мотивация и да виждаме достатъчно постоянен прогрес, за да не се откажем. Единственото, което ти трябва? Решителност и новият О! планер „100 дни“. Виж стъпките:

прочети още
Как да планираш голямото Коледно пазаруване с помощта на О! планер9 декември 2021

Планирай голямото Коледно пазаруване с нашите 9 изпитани стъпки, благодарение на които ще си готова с подаръците много преди същинската празнична лудост да е започнала...

прочети още
Как да разчистим пространството си - физически и дигитално20 март 2022

Ако трябва да определим най-подценяваното действие, което има истински потенциал да подобри значително качеството ти на живот, несъмнено това е разчистването на пространството. Вероятно се питаш как нещо толкова просто би могло да промени живота ти. Само се замисли виждала ли си претрупан с предмети дом на някой успешен човек? А тези, затрупаните с вехтории, за които има даже специални предавания, изглеждат ли ти на ръба на следващата иновация? Именно. Ето как да започнеш:

прочети още
Как да планираш постовете си в Инстаграм с О! планер + безплатни стикери14 февруари 2022

О! планер и безплатните ни стикери за Инстаграм правят планирането на постове и проследяването на развитието на профила ти по-лесно и по-приятно от всякога. Виж как:

прочети още
Как да използваш планер - 7 лесни стъпки за висока продуктивност8 ноември 2021

За да можеш максимално пълноценно да се възползваш от всички възможности, които любимият ти О! планер предлага, сме ти подготвили 7 лесни стъпки, с които да повишиш продуктивността си. Насоките са изпитани от самите нас по пътя към целите ни и сме горди да заявим, че огромна част от тях са постигнати именно благодарение на тази проста, но много ефективна система.

прочети още